2015-07-27 10:56:13, hétfő
|
|
|
A vaníliás-tejszínes krémhez szinte mindenféle gyümölcs, öntet jól illik
Panna cotta, az olasz csodadesszert
A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet - fagylalt helyett, de bármikor remek záróakkordja egy-egy jól sikerült vendégségnek.
A régi receptek tanúsága szerint a taljánok az eredeti panna cottánál halcsontból kifőtt enyvvel érték el a kellő állagot. Szerencsére erre ma már nincs szükség. A krém remegőssé tételében nagy segítségünkre lehet a zselatin vagy a tengeri vörösmoszatból nyert agar-agar.
A kész, zselésítővel kikevert, kihűlt krémet poharakba vagy kicsiny tálkákba kanalazzuk - attól függően, milyen formában kívánjuk szervírozni a desszertet.
Ha pohárban szeretnénk tálalni, érdemes valamilyen gyümölcsös rétegre ráhalmozni a krémet, amit a dermedést követően tovább díszíthetünk mentalevéllel, citromfűvel, bogyós gyümölcsökkel, narancsfilével, pácolt narancshéjjal, szeletelt mandulával, esetleg csokoládéforgáccsal.
Mutatós, gyors, egyszerű és nagyon finom, minden idénygyümölcs jól illik hozzá.
Ha kis tálakba kerül a krém, akkor a hűtőben való dermedés után könnyedén kifordítható és tányéron szervírozható. Ebben ez esetben érdemes erdei gyümölcsökkel, házi dzsemmel vagy pirított, mézzel kevert mandulával köríteni. De nagyon jól harmonizál a tejkaramella szósszal vagy egy karakteresebb, adott esetben fűszeres csokoládéöntettel is.
Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.
Kezdő háziasszonyoknak javaslom a kehelyben való tálalást, így azon sem kell aggódni, hogy a megdermedt krém rendesen és teljes egészében hajlandó-e elhagyni a tálkát, vagy esetleg több darabban zuhan a tányérunkra...
Elsőre érdemes pohárban vagy kis üvegben kipróbálni, így az sem baj, ha nem dermed tökéletesre.
Az utóbbi években kezd teret hódítani az olasz tejsodó sós változata is. Abban az esetben, ha ilyen panna cottát készítünk, kihagyjuk az alapreceptben szereplő cukrot, és fűszerekkel, kevés sóval bolondíthatjuk a sodót. A sós panna cották jó kiegészítői lehetnek a salátáknak.
Klasszikus panna cotta
Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília
Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem.
Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.
A panna cotta is ízesíthető különféle fűszerekkel, még izgalmasabb lesz
Karamellöntet
Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dl sűrített tej
Elkészítés: Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.
Eperöntet
Hozzávalók:
50 dkg eper
méz, ízlés szerint
Elkészítés: Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé.
A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.
Csokoládéöntet
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
cukor ízlés szerint
frissen őrölt bors
Elkészítés:
Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá meg egy kevés borsot. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.
További Panna cotta receptek: Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Süssünk, főzzünk! |
|
Címkék: háziasszonyoknak, vörösmoszatból, bolondíthatjuk, narancsfilével, olaszországból, csokoládéöntet, segítségünkre, alapreceptben, karamellöntet, végigfuttatom, kristálycukor, karakteresebb, csodadesszert, mentalevéllel, idénygyümölcs, narancshéjjal, szervírozható, gyümölcsökkel, záróakkordja, díszíthetünk, zsírtartalmú, vaníliarudat, zselésítővel, hozzávalókat, kifordítható, elkészíthető, tejkaramella, vendégségnek, folyamatosan, piemontéből, szerencsére, felolvadjon, kiegészítői, tökéletesre, belekaparom, botmixerrel, olasz csodadesszert, panna cotta, nyári esték, régi receptek, eredeti panna, kellő állagot, krém remegőssé, zselatin vagy, tengeri vörösmoszatból, dermedést követően, hűtőben való, tejkaramella szósszal, receptben leírtakat, kehelyben való, megdermedt krém, utóbbi években, További Panna,
|
|