Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Panna cotta, az olasz csodadesszert
  2015-07-27 10:56:13, hétfő
 
 


A vaníliás-tejszínes krémhez szinte mindenféle gyümölcs, öntet jól illik



Panna cotta, az olasz csodadesszert


A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet - fagylalt helyett, de bármikor remek záróakkordja egy-egy jól sikerült vendégségnek.

A régi receptek tanúsága szerint a taljánok az eredeti panna cottánál halcsontból kifőtt enyvvel érték el a kellő állagot. Szerencsére erre ma már nincs szükség. A krém remegőssé tételében nagy segítségünkre lehet a zselatin vagy a tengeri vörösmoszatból nyert agar-agar.

A kész, zselésítővel kikevert, kihűlt krémet poharakba vagy kicsiny tálkákba kanalazzuk - attól függően, milyen formában kívánjuk szervírozni a desszertet.

Ha pohárban szeretnénk tálalni, érdemes valamilyen gyümölcsös rétegre ráhalmozni a krémet, amit a dermedést követően tovább díszíthetünk mentalevéllel, citromfűvel, bogyós gyümölcsökkel, narancsfilével, pácolt narancshéjjal, szeletelt mandulával, esetleg csokoládéforgáccsal.





Mutatós, gyors, egyszerű és nagyon finom, minden idénygyümölcs jól illik hozzá.


Ha kis tálakba kerül a krém, akkor a hűtőben való dermedés után könnyedén kifordítható és tányéron szervírozható. Ebben ez esetben érdemes erdei gyümölcsökkel, házi dzsemmel vagy pirított, mézzel kevert mandulával köríteni. De nagyon jól harmonizál a tejkaramella szósszal vagy egy karakteresebb, adott esetben fűszeres csokoládéöntettel is.

Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.

Kezdő háziasszonyoknak javaslom a kehelyben való tálalást, így azon sem kell aggódni, hogy a megdermedt krém rendesen és teljes egészében hajlandó-e elhagyni a tálkát, vagy esetleg több darabban zuhan a tányérunkra...





Elsőre érdemes pohárban vagy kis üvegben kipróbálni, így az sem baj, ha nem dermed tökéletesre.


Az utóbbi években kezd teret hódítani az olasz tejsodó sós változata is. Abban az esetben, ha ilyen panna cottát készítünk, kihagyjuk az alapreceptben szereplő cukrot, és fűszerekkel, kevés sóval bolondíthatjuk a sodót. A sós panna cották jó kiegészítői lehetnek a salátáknak.


Klasszikus panna cotta

Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília

Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem.
Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.





A panna cotta is ízesíthető különféle fűszerekkel, még izgalmasabb lesz




Karamellöntet

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dl sűrített tej

Elkészítés: Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.
Eperöntet

Hozzávalók:
50 dkg eper
méz, ízlés szerint

Elkészítés: Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé.
A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.


Csokoládéöntet

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
cukor ízlés szerint
frissen őrölt bors

Elkészítés:
Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá meg egy kevés borsot. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.


További Panna cotta receptek: Link


 
 
0 komment , kategória:  Süssünk, főzzünk!  
Címkék: háziasszonyoknak, vörösmoszatból, bolondíthatjuk, narancsfilével, olaszországból, csokoládéöntet, segítségünkre, alapreceptben, karamellöntet, végigfuttatom, kristálycukor, karakteresebb, csodadesszert, mentalevéllel, idénygyümölcs, narancshéjjal, szervírozható, gyümölcsökkel, záróakkordja, díszíthetünk, zsírtartalmú, vaníliarudat, zselésítővel, hozzávalókat, kifordítható, elkészíthető, tejkaramella, vendégségnek, folyamatosan, piemontéből, szerencsére, felolvadjon, kiegészítői, tökéletesre, belekaparom, botmixerrel, olasz csodadesszert, panna cotta, nyári esték, régi receptek, eredeti panna, kellő állagot, krém remegőssé, zselatin vagy, tengeri vörösmoszatból, dermedést követően, hűtőben való, tejkaramella szósszal, receptben leírtakat, kehelyben való, megdermedt krém, utóbbi években, További Panna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  A Föld napja  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Volt egy...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Volt egy...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Ébredj  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  A Gömb  Facebookon kaptam Krisztinától  Idézetek a barátságról  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Szent György nap  Bella István: Zsoltár  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Volt egy...  A Föld napja  802 esztendeje, 1222. április ...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Az embernek a társa: hiányzik.  György napra  Gaál Viktor gondolata  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Esti kép  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Volt egy...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, .... 
Bejegyzés Címkék
olasz csodadesszert, panna cotta, nyári esték, régi receptek, eredeti panna, kellő állagot, krém remegőssé, zselatin vagy, tengeri vörösmoszatból, dermedést követően, hűtőben való, tejkaramella szósszal, receptben leírtakat, kehelyben való, megdermedt krém, utóbbi években, olasz tejsodó, alapreceptben szereplő, vaníliarudat óvatosan, benne rejtező, tejes tejszínbe, hűtőbe teszem, késem élét, puding széle, fazékba öntöm, kevés mézet, kevés chilivel, fazékban vizet, fakanállal elkeverem, kevés borsot, háziasszonyoknak, vörösmoszatból, bolondíthatjuk, narancsfilével, olaszországból, csokoládéöntet, segítségünkre, alapreceptben, karamellöntet, végigfuttatom, kristálycukor, karakteresebb, csodadesszert, mentalevéllel, idénygyümölcs, narancshéjjal, szervírozható, gyümölcsökkel, záróakkordja, díszíthetünk, zsírtartalmú, vaníliarudat, zselésítővel, hozzávalókat, kifordítható, elkészíthető, tejkaramella, vendégségnek, folyamatosan, piemontéből, szerencsére, felolvadjon, kiegészítői, tökéletesre, belekaparom, botmixerrel, desszertben, étcsokoládé, állapotában, ráhuppanjon, tányérunkra, felforralom, halcsontból, szervírozni, izgalmasabb, fűszerekkel, citromfűvel, készítenek, megdermedt, esztétikus, elkészítés, kevergetem, ráhalmozni, kanalazzuk, gyümölcsös, valamilyen, szeretnénk, fakanállal, mindenféle, ízesíthető, mandulával, hozzávalók, csokoládét, harmonizál, kipróbálni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 534 db bejegyzés
Összes: 13024 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4318
  • e Hét: 20893
  • e Hónap: 38276
  • e Év: 155522
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.